Fedezd fel az Ős-Dráva értékeit kényelmesen két keréken!

Az Ős-Dráva területén 5 településen, összesen 70 elektromos kerékpárral üzemelő intelligens kölcsönző rendszerünk vár egy kellemes kikapcsolódásra. Magyarország első elektromos kerékpáros és legnagyobb turisztikai jellegű kerékpárkölcsönző hálózata hozzájárul, hogy a magyar hagyományokat őrző csodálatos területet újra a turisták elé tárja. Kerékpárjaink elektromos rásegítéssel vannak felszerelve. Az akkumulátorok kapacitásának köszönhetően akár 70-100 km-t is meg lehet tenni egy feltöltéssel, az intelligens dokkoló rendszer pedig lehetőséget biztosít arra, hogy bármelyik állomáson felvett kerékpár,bármelyik állomáson letehető. Ismerd meg rendszerünket közelebbről és fedezd fel az Ős-Dráva értékeit két keréken!

Állomások

Harkány

GPS: 45.849865, 18.242296 Harkányban a Busz végállomás mellett, a Termál Fürdőhöz közeli park szélén található 25 dokkolós állomásunk, ahol alapesetben 20 elektromos kerékpár várja a biciklizés szerelmeseit. Harkányban, és a többi állomásoknál is a Terminál, illetve saját okostelefonod segítségével www.regisztracio.greenebike.hu oldalon tudsz regisztrálni és eKerékpárokat kölcsönozni . Segítségért hívd a +36 30 650 6945 számot, Viber: +36 70 604 00 87, Skype: eBike Call Center vagy írj a hello@greenebike.hu

Harkány állomás Ős-Dráva

Kémes

GPS: 45.823500, 18.101846 A kölcsönző Kémes központjában, a Kossuth L. utca – Vértanúk útja kereszteződéstől délre, a játszótér mellett található, 12 dokkolóval.

Kémes állomás Ős-Dráva

Vajszló

GPS: 45.861869, 17.986930 Vajszlón a 12 dokkolós állomásunk Széchenyi utca – vasút kereszteződésének településközpont felőli oldalán, a játszótér mellett található. A kölcsönzés itt is ONLINE módon működik.

Vajszló állomás Ős-Dráva

Vejti

GPS: 45.809845, 17.964678 Vejtin a Táncsics M. utcán, a település központjában, a Faluház és a Polgármesteri Hivatal épületei mellett található 12 dokkolós állomásunk. Tőle 20 méterre egy kerékpáros pihenő várja a megfáradt túrázókat.

Vajszló állomás Ős-Dráva

Sellye

GPS: 45.809845, 17.964678 Sellyén a Termál Fürdő bejáratánál található 25 dokkolós állomásunk a fürdő parkolójával szemben.

Sellye állomás Ős-Dráva

Pedelec elektromos kerékpár

 • EU szabvány alapján IP65 védettség
 • PEDELEC (Pedal Electric Cycle), ha tekersz segít a max. 300W-os electomotor
 • Akkumulátor 36V / 10 Ah
 • Egy töltéssel akár 70-100 km távolság is megtehető (domborzati viszonyok függvényében)
 • Max. 25 km/h-ig elektromos rásegítés
 • Automatikus LED első- és hátsó világítás
 • Beépített GPS nyomkövető rendszer
 • Kényelmes habosított nyereg
 • Szúrás és defektmentes gumi abroncsok
 • Nagy méretű csomagtartó és kosár
 • Első V-fék és hátul kontrafék
 • Láncvédő


Használat

Az Elektromos Kerékpáros Turisztikai Közlekedési Rendszert (EKTKR) használata regisztrációhoz kötött, alkalmi felhasználók és rendszeres bérlettel rendelkezők használhatják.

1. Regisztrálj

Zöld Kerékpár Ős-Dráva Touch info pont

1.Személyes regisztráció partnerünknél: 7634. Pécs, Rácvárosi út 20. Kerékpár üzlet A kerékpár levételhez RFID kártyát biztosítunk. Nyitvatartás: 9:00 - 17:00 Tel.: +36 30 650 69 45 

TÉLI ÜZEM SZÜNET: 2020. Október 15. - 2021. Április 30.                

A megfáradt kerékpárok átvizsgálásra és szervizelésre kerülnek a télen.                                   ÚJ turisztikai szezonkezdés:  2021. Május 1.

2.a. Online alkalmi regisztráció: Alkalmi felhasználók (turista). Regisztrálj az állomásoknál elhelyezett érintőképernyős terminálokon, okostelefon (mobileszközökön)  a következő linken: www.regisztracio.greenebike.hu . Regisztráció után létrejön a kerékpáros rendszerhez szükséges online FELHASZNÁLÓI FIÓKOD. A sikeres regisztráció esetén a rendszer generál egy 4 jegyű "xxxx" kódot. Ezzel a kóddal állandóan eléred felhasználói fiókodat!
További segítség: Tel.: +36 30 650 69 45;  Skype: eBike Call Center

2.b. Egyéb*: Regisztrálj online RFID kártya vásárlásra, mely kártyával 1 éven belül bármikor letudod venni kerékpárjainkat. Kérésedre különdíj megfizetése mellett postai úton eljuttatjuk hozzád.

2. Fizetési lehetőségek, díjszabás

Zöld Kerékpár Ős-Dráva fizetés

Helyi lakosok

Baranya menyei felhasználók

Turisták

Használati díj

minimum feltöltés 4000 Ft br (400 Ft/óra)

minimum feltöltés 5000 Ft br. (500 Ft/óra)

minimum feltöltés 1400 Ft br. (700 Ft /óra)

Ingyenes időlimit

Minden levétel utáni 20 perc

Minden levétel utáni 20 perc

Minden levétel utáni  10 perc

Kaució

nincs

10.000 Ft

10.000 Ft

Kölcsönzési díjat és a kauciót felhasználói fiókodon belül bankkártyával, Barionnal*  fizetheted ki.
Online vásárláshoz használd az érintőképernyős terminált, weboldalunkat vagy mobilodat.
Kerékpár kölcsönzési egyenlegedről azonnali tájékoztatást kapsz felhasználói fiókodban.
*Mit jelent a Barion? A Barion elektronikus fizetéseket lebonyolító szolgáltatás, amivel kényelmesen és biztonságosan tudsz bankkártyával, vagy előre feltöltött egyenleggel fizetni web áruházakban, mobil alkalmazásokban, vagy barátaidnak tranzakciós díj nélkül! www.barion.com

3. Vedd le a kerékpárt

Zöld Kerékpár Ős-Dráva kerékpár levétel

1. RFID kártyával: a regisztrált és egyenleggel feltöltött kártyát érintsd a kerékpár mellett található kijelzőhöz, minimum 5 másodperc elteltével a kerékpárt a rendszer elengedi. Ezt a LED lámpa villogása is jelzi! A kerékpárt határozott mozdulattal először tolja a dokkoló irányába, majd egyszerű mozdulattal kilehet húzni a dokkolóból! Egy regisztrált felhasználói kártyával egymás után maximum két kerékpárt lehet levenni! Minden pénzügyi műveletet, kerékpár levételt és visszahelyezést felhasználói fiókodban online módon követhetsz!

2. Online levétel: Sikeres regisztráció és egyenlegfeltöltés után, létrehozott fiókján belül a "kerékpár levétel gombra kattint", kijelöli a térképen található állomás helyszínét, ezután a rendszer generál a felugró ablakban egy dokkoló sorszámot, valamint egy 4 jegyű PIN kódot. Keresse meg a dokkoló sorszámhoz tartozó kerékpárt, s a kerékpár melletti kijelzőn az 1,2,3 nyomógombokon üsse be a kapott 4 jegyű PIN kódot. A dokkoló tetején levő LED lámpa villogása jelzi, hogy az azonosítás után mely 5 másodperc is lehet, a rendszer elengedi a kerékpárt, s határozott mozdulattal tolja a kerékpárt a dokkoló irányába, majd a hallható zárkioldása után húzza ki a kerékpárt a dokkolóból. A kapott PIN kód 5 percig érvényes! Ha elrontotta, ismételje meg a folyamatot. Egy regisztrált felhasználó egymás után maximum két kerékpárt levehet, de minden kerékpár levételhez külön PIN kódért kell folyamodni! Minden pénzügyi műveletet, kerékpár levételt és visszahelyezést felhasználói fiókodban online módon követhetsz!

4. Élvezd az elektromos  kerékpározást

Zöld Kerékpár Ős-Dráva használat

Miután levetted az elektromos kerékpárokat, az automatikus világítás bekapcsolódik, állítsd be az ülést kényelmes magasságba és már indulhatsz is. A Green eBike elektromos kerékpáron 3 sebességes manuális váltó található, amivel beállíthatod a legkényelmesebb kerékpározási tempót. Az elektromos rásegítés intelligens módon igazodik a nyomatékhoz. Mikor pedálozol, az érzékelők jelzik a motornak (PEDELEC SYSTEM), hogy milyen mértékben segítsen, fékezéskor pedig automatikusan kikapcsol. Fékezéskor használd a kontraféket is! Mindig figyelj oda kanyarodásnál az elektromos rásegítésre, közlekedj biztonságosan és tartsd be a KRESZ szabályait! Mindig győződj meg a helyes, biztonságos kerékpár visszahelyezésről a dokkolóba, hogy a rendszer letetté nyilvánítsa a kerékpározásodat!

Kölcsönzés

A megrendelő űrlap kitöltésével hozzájárulsz, hogy adataidat felvegyük a rendszerbe és kijelented, hogy az Általános Szerződési Feltételeket elolvastad, tudomásul vetted és elfogadod. 


Galéria


Látnivalók

Kelet ormánság


Adorjás: A Harkány és Vajszló közötti kis település legjellegzetesebb látnivalója az 1836 körül épült református templom. Feltételezhető, hogy a templom égetett fatéglái a közeli kémesi vagy diósviszlói vár lebontása során kerültek most található helyükre. A templom falain belül a vörös, kék és sárga színű virágminták dominálnak, ugyanakkor a táblák sokaságából kitűnik egy, a Noé bárkáját ábrázoló részlet is.
Baranyahídvég: A falu a Fekete-víz völgyében található, református temploma a XVIII. században épült. Bogádmindszent: Czynderibogád és Mindszent 1935-ös egyesítéséből alakult település. Református templomát a közelmúltban újították fel.
Cún: 1244-ben IV. Béla Sun ispánnak adja a települést. Nevezetessége a református templom mellett álló több száz éves kocsányos tölgy. A falutól Délre található a Cún-Szaporcai holtágrendszer, mely a Duna-Dráva Nemzet Park része.
Diósviszló: Az ősi természetes dióligeteiről ismert falu Harkányhoz közel található. Református temploma az 1800-as évek elején épült.
Drávacsehi: A ll. világháborúban dúló csaták során református templomát lebombázták, a háborúban elesettek emlékére világháborús emlékművet emeltek.
Drávaszerdahely: Református templommal rendelkezik, hasonlatosan a többi ormánsági faluhoz. A szabad területek parkosításával, virágok és fák ültetésével teszik hangulatosabbá a települést. Határában természeti értékekben gazdag mocsaras legelő található.
Hegyszentmárton: A falu zártkerti részében, a Szőlőhegynek keresztelt részen üdülőfalu alakult ki. A falu temetőkápolnával és Szent Pál tiszteletére megemlékezve haraglábbal rendelkezik.
Hirics: A Dráva árterületén fekszik. Nemrégiben játszótérrel bővült. Határában fás- legelős ősgyep található.
Ipacsfa: Református templomának falán emléktáblát helyeztek el, a második világháború halottjainak tiszteletére. Az emléktáblát minden falu ünnepnapon megkoszorúzzák.
Kemse: Jellegzetessége, hogy házai bokortelepülést, kör alakú teret alkotnak. A falu ékessége a parkosított főtér.
Kémes: A bronzkortól lakott település. Első írásos emléke a XI. századból ered. Református temploma 1800-ban épült, festett mennyezetét 1826-ban készítették. A település nevezetessége a malom épület, mely viszonylag jó állapotban van.
Kisszentmárton: Kisszentmárton környezete vizekben bővelkedik. Itt található a Mailáthpusztai-horgásztó, a Fekete-víz és a kisszentmártoni tavak. A település déli részén található Mailáthpuszta, ahol a látogatók számára kulcsos turistaház van fenntartva. A település még református templomáról és világháborús emlékművéről ismert.
Kovácshida: Az 1830-as években klasszicista stílusban épült fakazettás, református temploma. A templom belseje visszatükrözi az ormánsági népi díszítőművészetet, melynek jellegzetes vonásai a színes festésű mennyezet, festett karzat és zsoltártábla. Kovácshida területén a tőzegbányászat után visszamaradt láptó található, amely vízimadarak sokaságának ad otthont.
Kórós: A központban található református templom egyszerre hordozza magában a barokk, copf és klasszicista stílusjegyeket, mellyel a környék legszebb templomaként tartják számon. Ehhez hozzájárul páratlanul szép, gazdag színvilágú festett mennyezete.
Ózdfalu: A faluban katolikus templom és imaház található.
Piskó: A település közepén található a református templom. A falu jellegzetessége a templom melletti hősök szobra, melynek tetején rézből készült turulmadár foglal helyet, lábainál kardot őrizve. Az emlékmű érdekessége még a Trianon előtti Magyarország domborműves képe. Piskóhoz tartozik az Ó-Dráva holtág, mely halállományában igen gazdag. A falu közepén széles kanális nyúlik el, mely egykor vízgyűjtő árokként funkcionált.
Rádfalva: Kései klasszicista stílusban épült református temploma legfőbb jellegzetessége.
Szaporca: Területén református templom található, mely az 1830-as években épült. További értéke a 2008-ban épült tájház. A település jellegzetes alakját a ma is jól kivehető hajdani Fekete-víz meder adja.
Tésenfa: A település déli határa a Duna-Dráva Nemzeti Park része. Gazdag vízi világa teszi látványossá.
Vajszló: Infrastrukturális szempontból jól megközelíthető a kistérség második legnagyobb települése, Vajszló. Itt található többek közt a Kodolányi Emlékmúzeum, a múzeum létrejöttének legfőbb oka, hogy az író Kodolányi János szülőföldjének tekintette az Ormánságot, ez által ő vitte be a magyar irodalomba. Kodolányi családjának egykori otthona a mai emlékmúzeum, ahol a család személyes tárgyai, Kodolányi írói munkásságának remekei tekinthetők meg. A természetkedvelők is bőven találnak kikapcsolódási lehetőséget, ugyanis a falu közelében ligetes erdők, éger láperdők festői környezetet biztosítanak. A településtől Északra található a Bükkhát Erdőrezervátum. Közlekedési csomópont révén mind épített mind természeti értékei miatt a falusi turizmus fellendíti a község életét, az érkező turistáknak szálláshelyet is biztosítanak. Minden évben megrendezett jeles ünnepük a Vajszló Napok, melyet augusztus közepén tartanak.
Vejti: Területének jellegzetessége sokszínű növény és állatvilága. Különösen a ragadozó madarak lelhetők fel a környéken, mint a gyöngybagoly, macskabagoly, rétisas. A mezők és ligeterdők szarvasoknak, őzeknek otthona, de vaddisznó és vadmacska is előfordul ezen élőhelyeken. A falutól Északra található az Ős-tölgyesnek nevezett helyi védett, valamikori fáslegelő.
Zaláta: A falu közepén áll a református templom, előterében több száz éves kocsányos tölgyekkel.

Nyugat Ormánság


Besence: Besence területén is az Ormánság legtöbb falvára, általános vallására jellemző református templom található, mely a 19. században épült és az 1990-es évek második felében történt utolsó felújítása. A besencei református templom két haranggal rendelkezik.
Csányoszró: Területén található a térség egyik legfejlettebb iskolája, illetve a nemrégiben újjáépült óvoda. Református temploma az 1820-as évek elején épült, többszöri restaurálás során elvesztette eredeti stílusát. Csányoszrón található az Ormánság egyetlen szőlődombja.
Drávafok: A településen található a Fodor-család egykori kúriája, mely a magyar közegészségtan alapítójaként számon tartott Fodor József egykori otthona. Az épület falain belül található az Ormánság Alapítvány. Az alapítvány a látogatók részére érdekes programokat nyújt, melyek során megismerkedhetnek a biogazdálkodással, továbbá az alternatív erőforrások használatának, fontosságával. A településtől Északra, a legelő szélén található, az 1896-ban, Ybl Miklós tervezte kastély, melynek tetőzete beomlott, ma már csak a falai állnak. A falu évente otthont ad a Határon túli magyarok fesztiváljának.
Drávaiványi: Kulturális és természeti értékekben egyaránt gazdag része az Ormánságnak. A település festettkazettás, református templomáról nevezetes, melyek az ősi magyar jelképrendszere épülnek. Drávaiványi önkormányzata a természet közeliséget kedvelő, kerékpáros turistákra is gondol, kempingezésre is alkalmas kerékpáros pihenőt építettek a közelmúltban.
Drávakeresztúr: A falvat a Dráva-folyó választja el a közeli Horvátországtól. Egyedi természeti értékei miatt a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi területei közé tartozik. A falu kápolnája 1903-ban épült fel, Szent Kereszt felmagasztalására, tiszteletére építették és avatták fel. Innen ered a Keresztúr elnevezés. A településhez tartozik a Nemzeti Park területén található egyetlen település, Révfalu. A falu nevét egy 1289-es leírásban már említik. A Rákóczi szabadságharc alatt elnéptelenedett, később horvátok települtek be. Az 1990-es évek végén már nem volt állandó lakosa Napjainkban újra benépesült, nem csak üdülő faluként működik, hanem állandó lakosi is vannak. Kápolnáját 1925-ben, Jézus Szentséges Szíve Felmagasztalásának napján szentelték fel. Ezen a napon, minden évben megtartják a kápolna búcsúját, melyen a még élő elszármazottak vagy utódaik találkoznak a jelenlegi lakosokkal.
Drávasztára: Sok szállal fűződik az Ormánsághoz, azonban kultúrájában, népviseletében és szokásaiban is a horvát nemzetiséget, hagyományokat képviseli. A horvát kultúra megőrzésében, a tradicionális hagyományok megismertetésében a helyi iskola érdekelt, ahol már több mint két évtizede folyik a hangszeres népzene oktatása. A hagyományok továbbadásában szintén fontos szerepet tölt be a Biseri Drave (magyarul Dráva Gyöngyei) néven megalakult hagyományőrző tamburazenekar. Drávasztárán az egykori élet tárgyait, eszközeit bemutató emlékszoba is található. A Dráva partján kiépített sétahajó-kikötő és park számos lehetőséget biztosít a gyalogos, kerékpáros túrákra, vízi közlekedésre. A természet adta sokszínű táj, a horgász és vadászturizmust kedvelők számára is kitűnő célpont.
Felsőszentmárton: Lakosságának 90%-a horvát nemzetiségű. A falu névadója, egyben templomának védőszentje Szent Márton. Az 1700-as évek első felében épült Szent Márton templom oltárképe Szent László király átkelését ábrázolja a szentmártoni dráva gázlón. A falutól déli irányban található Mrtvica-holtág, mely természeti értékekben bővelkedik. A falu környékén több helyszín is természetvédelmi területként van nyilvántartva, úgy mint a helyi védett legelőerdő vagy a közelben található Parkerdő.
Gilvánfa: Lakosságának nagy része roma származású. Területén az első régészeti emlék, egy ellentett élű rézcsákány a korai rézkorból származik. Gilvánfa ismeretes még roma, hagyományőrző együtteseiről. A falutól Délre található az Ormánság egyik legszebb fáslegelője. Gyöngyfa: A falu védett, épített értékét képezi református temploma. A faluban készítik az Ormánsági Gazdasajtot.
Királyegyháza: Régészeti leletek bizonyítják, hogy a rézkorban már lakott hely volt. 1940-es egyesítéséig két különálló település volt Magyarszentiván és Vásározószentgál néven. Az összecsatoláskor Szentgálosiván volt a neve. A Királyegyháza nevet csak később kapta.
Kisasszonyfa: Nevezetességei közé tartozik az Istvánffy család ősi kastélya. Itt született Istvánffy Miklós – humanista történetíró. Épített értékei közé tartozik még az 1765-ben épített római katolikus templom. A terület nagy része síkvidék, ez alól kivételt képez a Kőrisi szőlőhegy.
Magyarmecske: A falut döntően reformátusok lakták. Az 1839-ben felépült református templomot 1841-ben leégés elpusztította és klasszicista stílusban épült újra. A római katolikusok kisebb létszámban képviseltetik magukat a faluban, kápolnájuk másfélszáz éve épült fel.
Magyartelek: A sík területen elhelyezkedő Magyartelek katolikus miséinek templom hiányában az egy épületben működő polgármesteri hivatal, könyvtár és egészségház ad otthont. Itt található ugyanakkor az Ormánság egyik legkiemelkedőbb kastélyépülete, az Országh-kastély, mely klasszicista stílusban épült. A kastély és a körülötte elhelyezkedő park védelem alatt áll. Markóc: A Drávától néhány kilométerre található Markóc melletti Berek, a természetben kikapcsolódni vágyóknak nyújt számos lehetőséget. A védelem alatt álló hely minden szempontból ideális pihenőhely a nagyváros körforgásából kiszakadni vágyók számára. Berek területe értékes növény és állatfajokat sorakoztat fel. Markócban nevezetességnek számít továbbá az itt található református templom.
Marócsa: A falut több száz hektáros erdőség veszi körül, mely egész évben látogatható. A települést már 1332-es oklevelek említik. Draskovich grófok birtoka volt, 1886-ban épült iskolája ma is áll.
Nagycsány: Nagycsány műemléki és természeti látnivalókban is igen gazdag falu. Református temploma és a Fő úton található parasztháza is műemlékként van számon tartva, utóbb említett a falu jellegzetessége. Természeti sokszínűsége az Ormánság területén gazdagon előforduló növény és állatvilágában mutatkozik meg.
Okorág: Az Ormánság északi részét szegélyező falu. A településen világháborús emlékmű található. Az említett kopjafát Okorág lakói állították az l. és ll. világháború elesetteinek.
Sellye: Az ormánsági falvak sokaságában Sellye központi szerepet tölt be rohamos fejlődésével. Az elmúlt évtizedek területfejlesztései is arra utalnak, hogy Sellye minden szempontból vendégszerető, a fejlődő falvakkal lépést tartó településként kíván megmutatkozni. Turizmusának fejlesztésében elsődleges szerepet kapott a sellyei termálfürdő fejlesztése. A fürdő mai formájában minden korosztálynak megfelelő kikapcsolódást kínál. A kisgyermekes családokat gyermek és tanmedencével, homokozóval, hintával várja a strand, továbbá nyaranta gyermektáborként is üzemel. A felnőttek számára a szabad strandoláson, úszáson kívül lehetőség nyílik szaunázásra, a termálfürdő területén található Csónakázó-tó körbesétálására. Az aktív pihenést kedvelőknek sportpályákat biztosítottak. Röplabda, focipálya, kosárpálya áll rendelkezésre, de tekézésre, ping-pongozásra és sakkozásra is van lehetőség. Nem elhanyagolható tényező, hogy a sellyei termálfürdő már a gyógyturizmus iránt érdeklődőknek is vonzó desztináció lehet, hiszen nemrégiben a fürdő területén fúrt 800 méter mély termálvízkút 48 C-os vize az idegenforgalomban jól hasznosítható adottság, reumás megbetegedésekre, ízületi gyulladások kezelésére egyaránt alkalmas. A település kimagasló turisztikai attrakciójának tekinthető a Batthyány család építtette, védelem alatt álló, barokk stílusú Draskovich kastély. A kastélyépületet 7,65 hektáros arborétum veszi körül, mely 1965 óta természetvédelmi területként funkcionál. A parkban több mint 350 fafajta él, több mint 50 fenyőféle, köztük valódi ritkaságokkal, mint a mamutfenyő, balzsamfenyő. A kastélyépület mai formájában kollégiumként funkcionál, így csak nyaranta biztosít szállást az idelátogatóknak. Sellye évente megrendezi a Dinnyefesztivált, illetve hagyományaik megőrzése céljából az úgynevezett Ormánsági Napokat. Sellyétől Északra található a helyi védelem alatt álló Kisrét, mely változatos növényvilágával az egyik legszebb mocsárrét a Dráva-síkon. A horgászni vágyók is találnak kedvükre való elfoglaltságot a helyi horgásztónál.
Sósvertike: Népi építészeti öröksége a klasszicista stílusban épült református temploma.
Sumony: Barokk stílusú templomát 1866-ban szentelték fel. A Sumony-halastavak mellett működik az ország legrégebbi Madárgyűrűző Állomása. 1981 óta több mint 400 000 madarat gyűrűztek meg az idelátogató szakemberek és amatőr madárbarátok.

Siklós, Villány - Borvidék


Siklós országunk egyik legdélebben fekvő városa. Közel 11 ezer fős lélekszámával központi szerepet tölt be a kistérség életében, kulturális, gazdasági és kereskedelmi szempontból egyaránt.
1977-ben a városhoz csatolták Máriagyűdöt, az országszerte ismert zarándokhelyet. Itt található többek között a Mária – kegyhely, illetve a templom közelében lévő Szentkút. A búcsújáróhelyként ismert Máriagyűdön évente több mint 20 alkalommal rendeznek búcsút, jeles Katolikus alkalmakkor, mint például Pünkösd és Nagyboldogasszony napja, valamint minden Mária napon. Így sok a visszajáró zarándok, de a Siklósra és környékére érkezők is nagyszámban látogatják a Vll. Pius pápa által elismert zarándokhelyet.

A város továbbá borairól is ismert a Villány-Siklósi borvidék részét képezve. Országunk borvidékei közül a siklósi helyezkedik el legdélebben, területe meghaladja a 2000 hektárt. Jelentőségét elsősorban a szubmediterrán klímának köszönheti, hazánkban ez a terület kapja a legtöbb meleget. Siklós legnépszerűbb borai között említhetjük az Olaszrizlinget és a Traminit.
Siklós mint a történelem tankönyveinkből felbukkanó magyar város, méltán híres történelmi emlékhelyeiről , váráról, hangulatos utcáiról.

Siklósi vár
A Siklósi vár Magyarország egyik legjelentősebb történelmi nevezetességeként számon tartott kulturális örökségünk. A múlt során funkcionált már románkori várként, majd a gótikus stílus, ezt követően a reneszánsz formálta. A ll. vh után régészeti feltárások és folyamatos restaurálás során több tulajdonos keze alatt épült újjá a kor építészeti és kulturális kívánalmainak megfelelően. Falain belül múzeum, étterem és szálloda üzemelt. A Siklósi várban mára csak a vármúzeum üzemel állandó és időszakos kiállításokkal egyaránt. A kiállított tárgyak tükrözik a vár stílus és korszakváltásait, így reneszánsz bútorok, középkori fegyverek, had és várostörténeti kiállítás várja az érdeklődőket, de a festészetet kedvelők is megismerkedhetnek Simon Béla és Istókovits Kálmán kiállított műveivel. A vár egyes részeit nemrég felújították, továbbá látogatóközponttal bővült. A várudvar és vármúzeum különböző szabad és beltéri koncerteknek, daraboknak, előadásoknak ad otthont, ami nagyban növeli az érdeklődők számát.

Thermal Spa
Siklós Megőrzött történelmi, természeti környezetben, a vár közvetlen szomszédságában találjuk Siklós új termálfürdőjét. A siklósi termálfürdőben működő szaunapark, vendéglátóegységek, sportpályák, élményfürdők, hideg és meleg vizes medencék minden korosztály számára kielégítő igényeket nyújtanak. A fürdő területe csaknem 5000 négyzetméteren, háromszintes komlex turistaparadicsomként várja vendégeit.

Siklósi Kerámia Alkotóház
Magyarországon 1969 óta tervben van egy kerámia- alkotótelep létrehozása, melynek gondolatát egy öntevékeny művészeti csoport dédelgette. A keramikus alkotóház 1984-ben talált otthonra a felújított ferences kolostor műemléki környezetében. Mára a kolostor négy szárnyából, a templom csupán egyet használ, a másik három szárny a művészetek szolgálatában áll. A várfalon belül elhelyezkedő ferences templom a középkori Magyarország egyik legszembetűnőbb gótikus-falkép együtteséről nevezetes. A XVlll. században kibővített, felújított földszintje és a belső udvaron áthaladva a refektóriumban kiállított képek is szabadon látogathatóak. Az iparművészetben élenjáró keramikus művészet ma is él, nyomát hagyta iskolák, színházak falain. Az alkotótelep nyári szezonban iskolát is működtet, mely során az érdeklődők három hetes kurzusokban részt vehetnek az alkotási folyamatban neves szakemberek segítségével.

Malkocs bég dzsámija
Az épület rekonstruálása az 1990-es évek elején kezdődött, majd teljes helyreállítása előtt elnyerte az Europa Nostra díjat. A belső tér értékes szakrális tárgyakkal gyarapodott az Ankarai Néprajzi Múzeum által. A 16. századi török hódoltság idejéből ránk maradt dzsámi a siklósi és Siklós környéki kisszámú iszlám közösség imahelyeként szolgál, ugyanakkor a turisták számára is látogatható belépőjeggyel.

Villány
Villány 1997-től viseli büszkén a „Szőlő és Bor Városa” címet. A hangulatos pincesorok, évente megrendezett bornapok vonzzák a borászat és gasztronómia iránt érdeklődő látogatókat, akár a közelből vagy távolabbról. A villányi bortermelők közül sokan elnyerték az „Év borásza” titulust, ugyanis turistaváró szemléletük nem csak a borra, hanem annak történetére, termőtalajára, a szükséges természetes és mesterséges beavatkozásokra összpontosul. A pincék sokasága egyaránt fogadja a betévedt turistákat, mint az előre bejelentkezett csoportokat. A villányi borokról általánosságban tudnivaló, hogy gazdag illat és zamatvilággal rendelkeznek, testes, sötétrubin színű borok, magas alkoholtartalommal. A borvidék sikeréhez hozzájárul, hogy hazánk egyik legmelegebb, legnapsütöttebb vidékén fekszik. Nevezetes borai többek között a Pinot noir, Merlot, Zweigelt, Cabernet sauvignon, Cabernet franc.

Nagyharsányi szoborpark
Villány közelében található a Nagyharsányi szoborpark, melyet 1968-ban hoztak létre a Szársomlyó hegy kőbányateknőjében. A szoborpark művészettörténeti szempontból különösen jelentős, mivel ez az első olyan hely országunkban ahol az alkotók szabadon kísérletezhettek művükön. Az országunk területén egyedülálló szobrok helyi és környékbeli szürke mészkőből készültek. A szoborpark napjainkban látható képe közös tervezéssel alakult ki. A helyszín egyedülálló turisztikai látványosságként szerepel Magyarország látnivalói közt.

Szársomlyó Természetvédelmi Terület
Magyarország legdélibb hegyvidékének – a Villányi-hegységnek – legmagasabb tömbje a Szársomlyó. Erőteljes kiemelkedése sajátos és igen eltérő mikroklimatikus viszonyokat hoz létre a déli és északi oldalon, szubmediterrán klímaterületein botanikai ritkaságok élnek. A hegyen 75 védett növényfajt találtak, közülük 4 faj – közöttük a fokozottan védett magyar kikerics – kizárólag itt fordul elő hazánkban. A Szársomlyó neve a régi magyar „szár” szóból ered, mely kopaszt jelentett. A nép nyelvén sziklás felszíne miatt csak „ördög szántotta hegy”-ként ismert. A hegy biztonságot és védelmet nyújtó déli előtere már 3000 éve lakott terület. Már a Római Birodalom telepesei is emeltek itt várost, ők honosították meg a máig meghatározó szőlőművelést is. A hegy csúcsán az 1200-as évektől vár állt, amelynek maradványai ma is láthatóak. A fokozottan védett Szársomlyó egyedülálló természeti és kultúrtörténeti értékeit kizárólag vezetővel, szakvezetéses túra keretében lehet megismerni, a túrák minden szerdán, csütörtökön, pénteken, szombaton, vasárnap 10.00 órakor indulnak a Nagyharsányi Szoborparktól.

Harkány
A fürdővárosként emlegetett Harkány országos viszonylatban kiemelt jelentőségű gyógyfürdőként van a köztudatban. A harkányi gyógy és strandfürdő minden korosztály számára kedvelt kikapcsolódási hely, ugyanakkor a „reumások mekkájaként” emlegetett gyógyhely, mivel a fürdő területén elhelyezkedő, akár 60 fok feletti vizek, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedések, műtéti hegek, mozgásszervi betegségek gyógyítására szolgálnak. Harkány területén járók figyelmébe ajánlott még a helyszínen található két református illetve a katolikus templom megtekintése.

Partnereink

Harkány turizmus logo

Kapcsolat

Ha kérdésed van írj nekünk, érdeklődj programjainkról, vezetett túráinkról. Egyedi, csoportos, családi vagy hosszabb távú kölcsönzési igény esetén is keress minket bátran.

További szép napot kívánunk!
Zöldkerékpár csapata

hello@greenebike.hu 


Csatlakozz közösségünkhöz
Nézd meg legjobb képeinket
Izgalmass videók várnak
SHARE